Kontrola rasti ploda

KAKO NAPREDUJE NOSEČNOST?
ULTRAZVOČNA OCENA TELESNE TEŽE PLODA, KOLIČINE PLODOVNICE IN PRETOKOV

KONTROLA RASTI PLODA

V Sloveniji se je takoj po osamosvojitvi spremenila zakonodaja, ki opredeljuje način spremljanja nosečnosti. Sprememba je slovenskim nosečnicam odvzela pravico do rutinskega tretjega kontrolnega ultrazvoka okoli 32. tedna nosečnosti. Ta je bil namreč v prejšnji državi obvezen. V Sloveniji je zdravstvena zavarovalnica in politika trenutno prepričana, da lahko rast ploda v nosečnosti ustrezno spremljamo s centimetrskim trakom, ko merimo razdaljo med sramnično kostjo in vrhom maternice. Večina nosečnic v Sloveniji si želi nekoliko boljši nadzor nad nosečnostjo. To je možno z ultrazvočno kontrolo rasti.

Kontrolo rasti lahko opravimo kadarkoli v nosečnosti, vendar nepravilnosti največkrat ugotovimo v zadnjem trimesečju, torej po 26. tednu. Pregled kontrole rasti obsega meritve obsega glavice, premera glavice, obsega trebuščka, dolžino stegnenice in merjenje količine plodovnice.

Če se izkažejo nepravilnosti, je smiselno preveriti tudi pretoke v popkovnični arteriji, srednji možganski arteriji in v materničnih arterijah. Te meritve lahko pojasnijo vzrok za nastalo stanje in pomagajo pri uvedbi terapevtskih ukrepov in/ali ukrepov za poostren nadzor stanja ploda.

Rast ploda običajno preverjamo na 14 do 21 dni, redkeje je potrebno preglede opravljati pogosteje. Optimalno je, da preglede opravlja isti preiskovalec, na istem UZ aparatu. Takrat je odstopanj pri meritvah manj, stanje ploda lahko ocenimo bolj natančno. V primeru da ugotovimo hujše odstopanje od pričakovanih meritev, je potrebno nosečnost spremljati v porodnišnici.

Z rdečo barvo je prikazana krivulja ocenjene telesne teže ploda, ki proti koncu nosečnosti ni ustrezno pridobival na telesni teži. Z modro barvo je prikazana povprečna krivulja ocenjene plodove telesne teže.

KONTROLA RASTI PLODA

QR Code

Se želite naročiti na pregled?

Pokličite 041 722 878 ali izpolnite obrazec za naročanje...