3D/4D Ultrazvok

ENKRATNO DOŽIVETJE ZA STARŠE

3D/4D ULTRAZVOČNA PREISKAVA PLODA

3D/4D ultrazvočno preiskavo ploda največkrat opravimo na željo staršev z namenom opazovati svojega še nerojenega otroka. Ta želja je z napredkom tehnologije, ki to omogoča na povsem varen način, razumljiva. Pregled lahko za starše pomeni sprostitev, zmanjšanje morebitne negotovosti, povezane z različnimi skrbmi glede ustreznosti razvoja ploda, veselje, ugibanje, komu je otrok podoben. Zdravnik lahko hkrati ocenjuje morebitne obrazne in druge nepravilnosti pri plodu. 3D/4D ultrazvočna preiskava ploda je za plod in nosečnico enako varna in neškodljiva, kot običajna 2D ultrazvočna preiskava.

3D/4D ultrazvočna preiskava omogoča staršem, da vidijo, kako se otrok premika, smeji, izteguje jezik, zeha, požira plodovnico, sesa prst. Dobro si lahko ogledamo profil otroka, njegova lička ter ugotovimo morebitne obrazne napake, kot so zajčja ustnica ali razpoke trdega ali mehkega neba.

Poleg medicinskega pomena ima 3D/4D ultrazvočna preiskava pomembno vlogo pri medsebojnem čustvenem navezovanju nosečnice in bodočega očeta na plod. Čustva, ki se začnejo oblikovati pri pogledu na obraz še nerojenega otroka, so neponovljiva in predstavljajo čudovito življenjsko izkušnjo, ki se nadaljuje po porodu in prvem objemu otroka.

Strokovno gledano 3D/4D ultrazvočna preiskava še ni obvezen del pregleda plodovega razvoja (fetalne morfologije). Nedvomno pa je, da 3D/4D ultrazvočna preiskava omogoča natančnejše ocenjevanje razvoja ploda. Zato se z uporabo 3D/4D ultrazvoka izboljša ugotavljanje nekaterih razvojnih nepravilnosti pri plodu. Lažje pregledamo okostje in notranje organe. Natančneje ocenimo, kako je razvito srce, ki je pogosto prizadeto pri plodu z Downovim sindromom in pri številnih drugih sindromih. Natančneje lahko pregledamo notranje možganske strukture. 3D/4D ultrazvočno preiskavo lahko, če se izkaže za strokovno ustrezno, vključimo v pregled fetalne morfologije, ki jo praviloma opravljamo med 20. in 22. tednom nosečnosti.

V svetu tečejo študije o vedenju ploda v maternici. Opazujemo, kako se plod premika, kdaj začne izražati bolj zapletene gibe, kakšne obrazne geste je sposoben narediti, denimo prvi nasmeh, kremženje, zehanje, pitje, odpiranje oči. Poskušamo določiti plodov ritem spanja in budnosti. Vedenjski vzorci ploda so zelo raznoliki. Ker pregled lahko opravimo v 4D ultrazvočni tehniki (4. dimenzija je čas, t. i. »real time preiskava«), lahko vidimo vse premike in izraze obraza. Oči so še zaprte, a dobro lahko zaznamo različno vedenjsko mimiko: blage nasmehe, odpiranje ust in zehanje, požiranje, mrščenje, sesanje palca. Od 24. tedna dalje buden plod dobro zaznava zvoke in se na materin glas odzove z iztegom rok ali nog. Če so rezultati preiskave s 3D/4D ultrazvokom v mejah normale, so obeti za rojstvo zdravega otroka dobri.

Kdaj je najboljši čas za 3D/4D ultrazvočno preiskavo?

3D/4D ultrazvočno preiskavo lahko opravimo kadarkoli v nosečnosti. Najpogosteje svetujemo pregled med 18. in 32. tednom nosečnosti. Pregled je najbolje opraviti med 26. in 28. tednom, saj je takrat najboljše razmerje med izoblikovanostjo obraza otroka in verjetnostjo, da bo lega ploda in količina plodovnice omogočala uspešen pregled in kvalitetne slike in filmčke.

Če opravimo preiskavo prej v nosečnosti, so obrazne strukture manj razvite in obrazek je manj podoben novorojenčku. Če pregled opravimo kasneje v nosečnosti, je obraz otroka bolj razvit, obstaja pa večja verjetnost, da preiskave zaradi lege ploda in premajhne količine plodovnice ne bo možno opraviti.

Pogled na že dobro izoblikovan obraz in opazovanje plodovih čustvenih izrazov omogoči močno čustveno medsebojno navezavo nosečnice in bodočega očeta na plod.

Včasih se zgodi, da pregleda zaradi različnih razlogov ni možno opraviti (otrok ima pred obrazom rokici ali nogici, popkovnica v bližini obraza). Takrat priporočamo, da se pregled ponovi, bodisi kasneje v istem dnevu ali kak drug dan. Želimo si, da bi bila lega ploda bolj ugodna za 3D/4D ultrazvočno preiskavo.

3D/4D ULTRAZVOK

QR Code

Se želite naročiti na pregled?

Pokličite 041 722 878 ali izpolnite obrazec za naročanje...